Monday, February 23, 2009

Tot mai mulţi copii suferă de bolile vârstei a treia

Unu din zece tineri are dureri de spate şi articulaţii. Statul la birou sau în bancă, orele prea multe petrecute în faţa calculatorului şi lipsa efortului fizic au dus, în ultimii cinci ani, la dublarea numărului de tineri, care acuză dureri nepotrivite vârstei. O statistică arată că unu din cinci elevi nu mai vine la orele de educatie fizică, şi aşa destul de puţine în programa şcolară.

Tinerii sunt de zece ori mai afectaţi de dureri de spate, umeri şi genunchi, decât erau părinţii lor la aceeaşi vârstă. Două ore de ducaţie fizică pe săptămână sunt prea puţine pentru o condiţie fizică bună, iar numărul scutirilor medicale s-a dublat faţă de anul şcolar precedent. De aici şi până la cabinetul medical nu mai este decât un pas. Mii de tineri cu dureri de spate şi genunchi fac terapii de recuperare. O parte ajung să fie operaţi.

60% dintre tinerii cu vârste între 14 şi 30 de ani apelează cel puţin o dată pe lună la cabinetele de recuperare. Cei mai mulţi fac reflexo şi kinetoterapie din pricina problemelor la coloana vertebrală, discopatiilor sau hidratării insuficiente. Kinetoterapeutul Ionuţ Popa susţine că, în ultimii cinci ani, patologia la tineri s-a dublat.

Medicii recomandă tinerilor care muncesc la birou să se mişte la fiecare 50 de minute petrecute în scaun.

Sunday, February 15, 2009

Operatie pe coloana vertebrala

O operaţie pe coloana vertebrală după care pacientul poate pleca într-o oră acasă e acum posibilă şi în România, pentru că mai mulţi medici din străinătate vin în fiecare lună şi fac intervenţii chirurgicale la Centrul de Diagnostic şi Tratament Victor Babeş.

În primul rând, toate operaţiile pe care cei doi medici din Israel le fac şi în România sunt minim invazive. Fără tăieturi, fără sânge şi doar cu anestezie locală. Se fac mai multe incizii, iar medicii lucrează cu ochii la monitoare. Avantajele sunt multe. În majoritatea caurilor, pacienţii pleacă din spital după o oră.

Hernia de disc, care este cea mai frecventă dintre afecţiunile coloanei, îi sperie pe mai toţi pacienţi. Însă, medicii din Israel aplică o metodă minim invazivă, care reduce timpul petrecut n sala de operaţie la câteva minute.

O altă tehnică a medicilor este la fel de inovatoare. Ea se aplică însă în cazurile mai dificile. Este vorba de montarea unor implanturi care ajută la stabilizarea coloanei vertebrale la pacienţii care suferă de stenoză spinală, adică îngustarea canalului prin care trece măduva spinării. Această afecţiune, netratată poate duce la dureri şi incapacitatea de mişca braţele şi picioarele.

Sunt şi cazuri în care durerile de spate nu pot fi îndepărtate prin operaţie. Atunci, intervine radioterapia, care îi poate elimina aceste dureri.

Toate sunt proceduri de ultimă oră pentru care medicii din Israel vin odată pe lună în România pentru a le aplica.

Totodată, medicii români învaţă de la cei Israelieni. Cu timpul, aceştia vor putea aplica singuri noile metode de tratament.