Monday, July 6, 2009

Despre Gripa Porcina

 Despre Gripa Porcina

Gripa porcina este o maladie respiratorie, specifica porcilor din crescatorii, un virus gripal de tip A. Boala se poate raspândi rapid.
Gripa porcina trece ocazional la om, în general la persoane care vin în contact cu aceste animale. Ea nu se transmite mâncând carne de porc, ci pe cale aeriana, de la om la om. Temperatura de preparare a carnii (71 de grade Celsius) distruge virusurile si bacteriile, precizeaza Centrul american pentru controlul bolilor (CDC).
Exista si cazuri de transmitere de la om la om. În Statele Unite, au fost înregistrate doua decese, în 1976 si 1988. CDC a raportat la 17 aprilie doua cazuri la copii de 9 si 10 ani, care nu intrasera în contact cu porci. Ca si la oameni, virusurile gripei se transforma continuu si la porc. Or porcii au, în caile lor respiratorii, receptori sensibili la virusuri gripale porcine, umane si aviare. Porcii sunt niste “creuzete” care favorizeaza aparitia de noi tipuri gripale prin intermediul recombinarilor genetice, în cazul unor contaminari simultane. Astfel de virusuri hibride pot favoriza aparitia unui nou virus al gripei, virulent precum gripa aviara, dar transmisibil ca o gripa umana. Acest tip de virus, necunoscut sistemului imunitar uman, ar putea avea caracteristicile necesare pentru a declansa o pandemie de gripa.

No comments:

Post a Comment